Serbest fetal DNA (Non-invaziv prenatal test) testi nedir?
28.04.2017
Şeker yükleme testi yapılmalı mı?
28.04.2017

Servikal yetmezlik nedir?

Gebeliğin ikinci üç aylık döneminde (14-28 hafta) ağrı olmadan rahim ağzının açılması ve bebeğin doğması durumudur. Kesin nedeni belli olmasa da daha önce yapılan cerrahi müdahaleler (kürtaj, koterizasyon gibi) nedeniyle rahim ağzında meydana gelmiş yaralanmalar veya rahim ağzındaki bağ dokusunun zayıflığı nedeniyle olduğu düşünülmektedir. Genellikle ilk gebelikte anlaşılmaz, rahim ağzının açılması ve gebelik kaybıyla tanı koyulur. Ultrasonda rahim ağzının 25 mm’den kısa olması uyarıcı bir bulgudur.

Bir defa böyle bir gebelik yaşanmış ise daha sonraki hamileliklerde rahim ağzı uzunluğu takip edilmeli, kısalma farkedilirse serklaj (rahim ağzının dikilerek daraltılması işlemi) yapılmalıdır. Tekrarlayan gebelik kayıpları olması halinde 14. haftada daha rahim ağzı açılmadan serklaj uygulanmalıdır. Rahim ağzında açılmanın olduğu durumlarda ise bu işlem acil olarak yapılmalıdır. Ancak işlemden sonra erken doğum, rahim enfeksiyonu ve amnios kesesinin açılması (su gelmesi) ihtimali vardır. Özellikle acil olarak yapılan veya 20. gebelik haftasından sonra yapılan işlemler daha risklidir. Kasılmaların başlaması halinde serklaj açılmalıdır. Aksi takdirde rahim veya rahim ağzında yırtılma meydana gelebilir.

Serklaja alternatif olarak progesteron isimli vajinal fitil de rahim ağzındaki kısalmayı ve erken doğumu engelleyebilmektedir. Daha önceki gebeliklerinde doğum sancılarının erken başlaması veya su gelmesi nedeniyle 37. haftadan önce doğum yapan kişiler bu ilacı 16. ve 36. gebelik haftaları arasında sürekli olarak kullanmalı, ultrason ile servikal uzunluk takibi yapılmalıdır.

BİZ SİZİ ARAYALIM


    , //]]>