Perinatoloji nedir? Perinatolog kime denir?


Perinatoloji yüksek riskli gebeliklerle uğraşan bir bilim dalıdır ve kadın hastalıkları ve doğum uzmanlığına bağlı bir üst ihtisas alanıdır. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanları arasında yapılan bir merkezi sistem sınav neticesinde seçilmiş olan hekimler 3 yıl boyunca aldıkları eğitim sonucunda Perinatolog ünvanı alırlar.

Perinatoloji uzmanlık alanına giren hastalıklar şu şekilde özetlenebilir:
1. Anne karnındaki bebeklerde görülen anomalilerin (sakatlıkların) detaylı ultrason ile tanısı ve varsa tedavisi
2. Bebeklerde görülen genetik hastalıkların tanısı
3. 11 ile 14. haftalar arasında yapılan ense kalınlığı ölçümü (ikili tarama testi)
4. Bebeklerde görülen amniyotik sıvı artışının (polihidramniyos) veya azalmasının (oligohidramniyos) tanı ve tedavisi
5. Gebelik sırasında amniyosentez, kordosentez gibi yapılan her türlü müdahale 6. Bebeklerde görülen kan uyuşmazlığına bağlı komplikasyonlar ve anne karnında kan transfüzyonu (bebeğin göbek kordonuna kan verilmesi işlemi)
7. Monokoryonik (tek yumurta) ikizlerin takibi, bu ikizlere özgü hastalıkların tanı ve tedavisi (lazer, radyofrekans ablasyon, vb.)
8. Embriyo redüksiyonu (Üç veya daha yüksek sayılı çoğul gebeliklerde bazı bebeklerin kalbinin durdurulması suretiyle bebek sayısının azaltılması)
9. Büyüme kısıtlılığı olan bebeklerin ultason ve Doppler ile takibi, doğum zamanlaması ve şeklinin planlanması
10. Gebelik tansiyonu (preeklampsi) ve gebelik şekeri (gestasyonel diyabet) gibi gebelikte ortaya çıkan hastalıkları tanısı ve tedavisi
11. Sistemik hastalığı (kronik hipertansiyon, kalp hastalığı, kanser vb.) olan riskli gebeliklerin izlemi
12. Plasenta previa (plasenta yani eşin rahim ağzını kapatacak şekilde aşağıya yerleşmiş olması) ve plasenta akreata (plasenta yani eşin rahim duvarına yapışık olması) gibi kanama riskinin yüksek olduğu durumların tanısı ve tedavisi.


BİZ SİZİ ARAYALIM


    , //]]>