Fetal büyüme kısıtlılığı nedir? İri bebek kime denir?
28.04.2017
Gebeliğin intrahepatik kolestazı nedir?
28.04.2017

Gebeliğe bağlı diyabet nedir? Nasıl tedavi edilir?

Gebelik sırasında hormonlarda meydana gelen değişiklikler nedeniyle yatkınlığı olan kişilerde şeker hastalığı ortaya çıkar. Tüm gebeliklerin %2-3’ünde şeker hastalığı görülür. Bunların % 90’ı gestasyonel yani gebelikte ortaya çıkan diyabettir. 35 yaş üstü annelerde, obezlerde, daha önce doğurulmuş iri bebek veya gebelikte ortaya çıkan diyabet öyküsü olanlarda ve ailesinde diyabet öyküsü olanlarda görülme sıklığı daha fazladır.  24-28. gebelik haftaları arasındaki bütün gebelere şeker yükleme testi yapılmalıdır.

Şeker hastalığı tedavi edilmezse amniyotik sıvı miktarı artar ve bu nedenle erken doğum görülebilir. Diyabetik anne çocuklarının 4000 gramın üzerinde doğma ihtimalleri yüksektir. Doğum sırasında omuz takılması görülebilir ve bunu önlemek amacıyla iri bebeklerde sezeryan tercih edilir. Bebek doğduktan sonra sarılık, kalsiyum ve şeker düşüklüğü görülür. Bu nedenle diyabet saptandığı andan itibaren hemen tedaviye geçmek gerekir.

İlk önce diyet uygulanır. Zayıf hastalar için 35 kcal/kg, obez hastalar için 25 kcal/kg’lik diyet uygulanır. Diyetin %50-60 ‘ı karbonhidrat, %25-30’u yağ ve %10-20’si protein içermelidir. Günde 1-2 km yürümek de şekeri düşürmek için oldukça faydalıdır. Açlık kan şekerinin 95 mg/dl, yemekten bir saat sonra ölçülen şekerin 140 mg/dl, yemekten iki saat sonra ölçülen şekerin 120 mg/dl’nin altında olması gereklidir. Ölçümler bu seviyelerin üzerindeyse insülin tedavisine geçilir. Bebeğin büyüklüğü, amniyotik sıvı miktarı ve NST sık aralıklarla takip edilmelidir. Şekerin <50 mg/dl ve >200 mg/dl olduğu durumlar bebek için tehlikelidir. Böyle durumlarda hastaneye yatırıp tedavi etmek gerekir.

Gestasyonel diyabet saptanan kadınların %50’sinde 20 yıl içinde şeker hastalığı gelişir. Bu nedenle doğumdan 6-12 hafta sonra 75 gr şeker yükleme testi yapılmalı ve en az 3 yılda bir bu test tekrarlanmalıdır. Bir sonraki gebelikte gestasyonel diabet saptanma olasılığı 2/3’tür ve daha çok kilolu kadınlarda görülür. Yeme alışkanlığının düzenlenmesi ve egzersizle tekrarlanması engellenebilir.

BİZ SİZİ ARAYALIM


    , //]]>