Detaylı Ultrason Ne Zaman Yapılmalı ?
28.11.2019
Doğumdan önce SMA (spinal muskuler atrofi) testi nasıl yapılır?
30.01.2023

Gebelik ve Coronavirüs Enfeksiyonu

Son aylarda gündemimizden düşmeyen konuların en başında coronavirüs salgını gelmektedir. Çin, Wuhan’da başlayan ve hızla yayılım gösteren bu enfeksiyon, İran, İtalya, Kore derken tüm dünyayı ve ülkemizi etkisi altına almış durumdadır. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre (12.3.2020) bildirilen vaka sayısı 125.048, ölüm sayısı 4613’tür. Ülkemizde ise an itibarıyla 5 vaka bildirilmiştir. Ağır solunum yolu enfeksiyonu tablosu ile ölüme yol açabilen bu enfeksiyon tüm topluma korku salarken, hayatının en hassas dönemlerinden birini yaşayan hamile kadınları da ciddi oranda endişelendirmektedir.

Coronavirüs enfeksiyonu nasıl bulaşır?

COVID-19 vürüsü solunum ve temas yoluyla bulaşan bir virüstür. Semptomu olmayan kişilerden de bulaş söz konusudur. Kuluçka dönemi ortalama 5 gün olup, 2 ila 14 gün arasında değişmektedir.

Coronavirüs enfeksiyonun belirtileri nelerdir?

Ateş, öksürük ve nefes darlığı en yaygın belirtileridir. Daha ciddi vakalarda zatürre, böbrek yetmezliği, solunum yetmezliği ve ölüm görülebilir.

Coronavirüs enfeksiyonunun tedavisi var mıdır?

Henüz COVID-19’a yönelik bir ilaç geliştirilmiş değildir. Hasta olan kişiler ciddi tıbbi bakıma alınmakta, izole edilmekte ve destek tedavisi yapılmaktadır. İhtiyaç dahilinde bu kişiler yoğun bakım ünitesinde tedavi edilmektedir.

Dünyada bu virüse karşı aşı çalışmaları yoğun bir şekilde devam etmektedir. Henüz etkinliği ispatlanmış bir aşı üretilememiştir.

Coronavirüs enfeksiyonu gebeliği nasıl etkiler?

COVID-19 virüsünün gebelerde daha ağır seyrettiği veya daha bulaşıcı olduğu konusunda bir bilgi bulunmamaktadır. Gebeler toplumdaki diğer kişiler kadar risk altındadır. Diyabet, kalp hastalığı, astım gibi kronik hastalığı olan kadınların bu enfeksiyonu daha ağır geçirmeleri beklenmektedir.

COVID-19 virüsü plasenta yoluyla bebeğe geçmez. Bebeklerde herhangi bir sakatlığa yol açtığı düşünülmemektedir. Henüz dünyada bu enfeksiyonu geçiren gebe sayısı son derece azdır. Bu nedenle gebeliğin seyrinin nasıl olacağı net olarak bilinememektedir. Gebelerdeki klinik bulgular gebe olmayanlarla benzerdir. Ancak, diğer ciddi solunum yolu enfeksiyonları ve zatürrede olduğu gibi hastalığın şiddetli geçmesi durumunda erken doğum gelişebilir. 9 kişilik bir vaka serisinde, 6 olguda erken doğum gerçekleşmiştir. Ancak bunların çoğunluğunda doğum henüz başlamamış olup, annenin genel durumu nedeniyle doğum kararı alınmıştır.

Coronavirüs enfeksiyonundan korunmanın yolları nelerdir?

Gebelerin mümkün mertebe kalabalık ortamlardan uzak kalması ve toplu taşıma kullanmaması gerekmektedir. Bu ortamlara giren kişilerin ellerini yüzüne sürmemeleri ve sonrasında sabunlu suyla yıkamaları gerekmektedir. Zorunda kalınmadıkça havayoluyla seyahat edilmemeli, alışveriş merkezi gibi kapalı ortamlarda bulunulmamalıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yönelik önlemler alınmalıdır. Bunların başında iyi beslenmek, düzenli uyku ve stresten uzak durmak gelmektedir. Yurtdışından gelen kişilerin ilk 14 gün virüsü taşıma ihtimalleri mevcuttur. Bu nedenle gebeler bu kişilerden uzak durmaya çalışmalıdır.

Coronavirüs enfeksiyonu olan bir gebe normal yolla doğum yapabilir mi?

Virüsün vajinal sekresyonlarla bebeğe bulaştığına dair herhangi bir kanıt bulunmamaktadır. Bu  nedenle normal doğum sakıncalı gibi görünmemektedir. Yayınlanmış olguların çoğunluğu sezaryen ile doğurtulmuştur. Gebenin sağlık durumuna ve koşullara göre doğum şekline  karar vermek gerekir.

Coronavirüs enfeksiyonu olan bir kişi emzirebilir mi?

Virüsün süte geçtiğine dair bir kanıt yoktur. Her ne kadar anne ile bebeğin teması bebeğe virüs bulaşması açısından tehlike yaratsa da, anne ve bebeğin ayrı tutulmasınında zararları olacaktır. Aynı şekilde anne sütünün faydaları da göz ardı edilemez.  Bu nedenle anne dikkatli bir şekilde emzirmeye devam etmelidir. Emzirmeden ve bebeğe dokunmadan önce el dezenfeksiyonuna dikkat edilmeli, yüz maskesi takılmalıdır.

BİZ SİZİ ARAYALIM


    , //]]>