Toksoplazma enfeksiyonu nedir?
21.05.2019
Amniyosentez nedir? Neden yapılır?
26.06.2019

Detaylı Ultrason Nedir?

Detaylı ultrason nedir?

Detaylı ultrason (diğer isimleriyle ayrıntılı ultrason, 2. düzey ultrason, renkli ultrason) genellikle 20-23. haftalar arasında yapılan bir incelemedir. Tüm organlar detaylıca değerlendirilir ve yeni doğan bebeklerde görülebilecek hastalıkların %80-90’ına tanı koyulabilir. Bu inceleme bebeğin anne karnındaki check-up’ı olarak da düşünülebilir. İnceleme ortalama yarım saat kadar sürer. Bebeğin pozisyonu, hareketliliği, annenin cilt altı yağ dokusuna göre daha kısa veya daha uzun da sürebilmektedir.

Detaylı ultrason yaptırmanın faydası nedir?

Bebekte var olan hastalıkların anne karnındayken teşhis edilmesinin pek çok faydası vardır. Ritim bozukluğu, kansızlık gibi bazı hastalıkların anne karnında tedavisi mümkündür. Bunun yanı sıra kalp hastalıkları, bağırsak tıkanıklıkları gibi bazı hastalıklar doğumdan kısa süre sonra tedavi edildiğinde bebeğin yaşam şansı yükselmektedir. Gebelik sırasında hastalıklara teşhis koyulması doğumdan sonraki tetkik sürecini kısaltarak en kısa zamanda müdahale edilmesine olanak sağlar. Ayrıca problemin önceden bilinmesi hangi merkezde doğum yapılacağının planlanmasını sağlar. Örneğin ciddi kalp anomalisi olan bir bebek yoğun bakımı olan ve açık kalp ameliyatının yapılabileceği ekip ve ekipmana sahip merkezlerde doğurtulmalıdır. Son olarak tedavisi mümkün olmayan ve ağır maluliyete yol açan anomaliler varlığında ailenin gebeliği sonlandırma şansı bulunmaktadır. Türk yasalarına göre sonlandırma için herhangi bir gebelik haftası sınırı yoktur, sadece hastalığın ciddiyeti ile ilgili görüş belirten bir sağlık kuruluna ihtiyaç bulunmaktadır.

Detaylı ultrason yaptırmak şart mıdır?

Her gebelikte yukarıda sayılan faydaları nedeniyle detaylı ultrason incelemesi önerilmektedir. Bununla beraber daha önce anomalili doğum olması, çoğul gebelik, tüp bebek, annenin yaşının ileri olması, akraba evliliği gibi bazı durumlarda mutlaka yapılmalıdır. Bunların dışında takip eden doktor da gördüğü bazı riskli durumlar neticesinde (suyun azlığı, fazlalığı, anomali şüphesi vb.) gebeyi detaylı ultrason incelemesine yönlendirmektedir.

BİZ SİZİ ARAYALIM


    , //]]>