11-14 hafta tarama testi nedir?
05.05.2017
Toksoplazma enfeksiyonu nedir?
21.05.2019

Bebeğin suyunun fazla veya az olmasının nedeni nedir? Nasıl tedavi edilir?

Bebeğin suyunun fazla veya az olmasının nedeni nedir? Nasıl tedavi edilir? 

Amnios sıvının normal miktarı 500 ml ile 2000 ml arasıdır. Gebeliğin ilk yarısında anne kanından ve bebeğin derisinden sıvı geçişi ile üretilirken, ikinci yarısında bebeğin idrarı, temel kaynağı meydana getirir. Bebeğin bu sıvıyı yutması ile denge sağlanır. Üretimindeki veya bebeğin yutkunmasındaki her hangi bir anormallik bu sıvının artmasına veya azalmasına neden olur. 

 

Oligohidramnios (amnios sıvı miktarının az olması) 

Amnios sıvı miktarının 500 ml’nin altında veya ultrasonda ölçülen amnios sıvı indeksinin 5 cm’nin altında olmasıdır. Nedenleri:

  • Erken membran rüptürü yani amnios sıvı kesesinin doğumdan önce açılması (%25).
  • Doğumsal anomaliler: (%25-35) Genelde 2. üç ayda (14-28 hafta) ortaya çıkar. Bunlar renal agenezi (böbreğin olmaması), alt üriner sistemde tıkanıklıklar ve polikistik böbrek hastalığıdır.
  • Kronik plasental yetmezlik: En sık neden budur. Genelde büyüme kısıtlılığı da eşlik eder.

Hamileliğin erken dönemlerinde meydana gelen oligohidramniosta %20 oranında pulmoner hipoplazi (akciğerin gelişememesi) görülür. Akciğer gelişiminin meydana geldiği bu dönemde amnios sıvı az olması akciğerin gelişmesini önler.  Ayrıca yumuşak dokunun baskı altında kalması nedeniyle iskelet deformiteleri görülebilir. Göbek kordonuna baskı olması ile kan akımı bozulabilir ve bu nedenle bebekte ani ölüm görülebilir. Gebeliğin takibine ve doğum zamanına sıvı azlığının nedenine göre karar verilir. Erken dönemde böbrek hastalığı nedeniyle meydana gelen oligohidramniosta gebelik sonlandırılabilir.

 

Polihidramnios (amnios sıvı miktarının çok olması)

Amnios sıvı miktarının 2000 ml’den fazla veya ultrasonda ölçülen amnios sıvı indeksinin 24 cm’nin üzerinde olmasıdır.  Nedenleri:

  • Annede diyabet olması
  • Doğumsal anomali ve genetik sendromlar: Nöral tüp defektleri (omurgada açıklık), üst gastrointestinal sistem (yemek borusu, oniki parmak bağırsağı) tıkanıklıkları, yutkunmayı engelleyen beyin ve yüz anomalileri.
  • İdiyopatik : Polihidramniosun %34’ünde bir neden bulunamamaktadır.

Annede karnın aşırı büyük olması nedeniyle nefes darlığı, damarlara bası nedeniyle ödem ve idrar yollarına bası nedeniyle boşaltım sisteminde genişleme görülebilir. Erken doğum, plasentanın erken ayrılması ve doğum sonrasında kanama meydana gelebilir.

Diyabet varsa kan şekeri acilen kontrol altına alınmalıdır. Amniyodrenaj ile sıvıyı boşaltmak ve erken doğum eylemini engellemek mümkündür. Indometazin bebeğin böbreğine giden kan akımını azaltarak idrar üretimini azaltır, ancak 32. gebelik hafasından sonra kullanıldığında kalp üzerinde ciddi yan etkileri vardır.

BİZ SİZİ ARAYALIM


    , //]]>