Servikal yetmezlik nedir?
28.04.2017
Tahmini doğum tarihi nasıl hesaplanır?
28.04.2017

Şeker yükleme testi yapılmalı mı?

Hamilelik döneminde gerçekleşen hormonal değişim sonucunda gestasyonel diyabet (gebelikte ortaya çıkan şeker hastalığı) gelişebilir. Diabet bebeğin özellikle gövde kısmının aşırı büyümesine ve amniyotik sıvı miktarının artmasına yol açar. Bu bebeklerde ani ölüm olabileceği gibi, doğumdan hemen sonra şeker düşüklüğü, sarılık gibi problemler ortaya çıkabilir. Anne karnında uzun süre yüksek miktarda şekere maruz kalan bu çocuklarda genç yaşta şeker hastalığı tespit edilebilir. Bebeğin kilosunun yüksek olması nedeniyle sezaryen ile doğum gerekebilir. Ayrıca bu bebelerde normal doğum sırasında omuz takılması da daha sıktır. Bu nedenle şeker hastalığına olan yatkınlığı erken dönemde tespit edip, bebek etkilenmeden önlem almak gerekir. Bunun için de 24-28. gebelik haftaları arasında şeker yükleme testi yapılmalıdır.

Şeker yükleme testleri iki şekilde yapılabilmektedir. İlki eskiden beri kullanılan iki basamaklı testtir. İlk olarak 50 gram şeker yükleme testi yapılır. 50 gram şeker içeren bir sıvının içilmesinden bir saat sonra yapılan kan şekeri ölçümünün 140 mg/dl’nin altında olması beklenir. 180 mg/dl’nin üzerindeyse diyabet teşhisi koyulur. Ölçülen değer bu ikisinin arasındaysa 100 gram şeker yükleme testine geçilir. Bu testte açlık şeker ölçümünü takiben 100 gram şeker içeren sıvı içirilir. 1 saat aralıklarla 3 defa kan şekeri ölçümü yapılır. Testin değerlendirilmesinde aşağıdaki değerlerden en az iki tanesinin normalin üzerinde olması halinde gestasyonel diabet teşhisi koyulur.

 

Açlık                          <   95 mg/dl

1.saat                          <  180 mg/dl

2.saat                          <  155 mg/dl

3.saat                          <  140 mg/dl

 

İkinci yöntem ise direk tek basamaklı 75 gram şeker yükleme testi yapılmasıdır. Sekiz saatlik açlıktan sonra kan şekeri ölçülür ve 75 gram şeker içirildikten bir ve iki saat sonra tekrar ölçüm yapılır. Aşağıdaki değerlerden en az bir tanesinin normalin üzerinde olması halinde gestasyonel diabet teşhisi koyulur.

 

Açlık                          <   92 mg/dl

1.saat                          <  180 mg/dl

2.saat                          <  153 mg/dl

 

Son yıllarda medyada söylendiğinin aksine yükleme testlerinin hiçbir zararı yoktur. İçilen şeker miktarı meyve suyu, baklava gibi normal yaşantıda tüketilen gıdaların içinde bulunan şekerden daha yüksek değildir. Amaç sabit miktarda şeker yükleyerek bir süre sonra yapılan kan şekeri ölçümlerini değerlendirebilmektir.  Tüm gebelerin şeker yükleme testi yaptırması önerilmektedir.

BİZ SİZİ ARAYALIM


    , //]]>