Erken doğum ve erken membran rüptürü nedir? Nasıl tedavi edilir?
28.04.2017
Gebeliğe bağlı diyabet nedir? Nasıl tedavi edilir?
28.04.2017

Fetal büyüme kısıtlılığı nedir? İri bebek kime denir?

Ultrasonla tahmin edilen fetal ağırlığın 10. persantilden küçük olması durumudur. Bebekte ölüm veya erken doğuma neden olabileceğinden son derece önemli bir sağlık sorunudur. Kabaca üç nedeni vardır:

  1. Fetusa ait problemler (%10) : Kromozomal veya genetik hastalıklar, enfeksiyonlar, sigara, alkol, doğumsal anomaliler…
  2. Fetusun beslenme sorunu (%30): Rahim ve plasentayı besleyen damarlarda yeterli kan akımının olmamasıdır. Annede var olan hipertansiyon, böbrek ve kalp hastalıkları gibi hastalıklar bu şekilde büyüme kısıtlılığına neden olurlar.
  3. Yapısal (%60): Bunlarda patolojik bir neden yoktur. Irk, coğrafi yapı ve en önemlisi anne ve baba adaylarının vücut yapısı nedeniyledir.

Tanı fetusun ultrasonografik incelemesi ile konur.  Ultrason ile doğumsal anomali (sakatlık) gibi nedenler araştırılır ve Doppler ile kan akımları değerlendirilir. Amnios sıvı miktarı da takip sırasında büyük önem taşır.  Bu bulgular eşliğinde takip şekline ve doğum zamanına karar verilir. Annede hipertansiyon da eşlik edebilir, bu açıdan takip etmek gerekir. Duruma göre her gün veya 3 günde bir NST çekilir. Erken doğum ihtimaline karşı bebeğin akciğer gelişimi hızlandırmak için steroid uygulanır. Doppler USG ve fetusun NST’si iyi olduğu sürece 37-38. gebelik haftasına kadar doğum ertelenmeye çalışılır.

 

İri bebek

Doğum kilosu 4000 gram üzerinde olan bebeklerdir. En sık nedeni annede diyabet olmasıdır. Anne ve babanın iri ve kilolu olması, çok doğum yapmış olmak, erkek bebek, annenin yaşı, daha önce iri bebek doğurma hikayesi ve gebeliğin 40. haftayı geçmiş olması diğer risk faktörleridir. Ne yazık ki ultrasonla gerçek kilo ancak ± %15 yani kabaca ± 500 gram yakınlıkla tahmin edilebilir. Bu bebeklerin doğumunda omuz takılması riski mevcuttur. Ultrasonda bebeğin iri olduğu saptandığı durumlarda genellikle sezeryan tercih edilir.

BİZ SİZİ ARAYALIM


    , //]]>